Hkv banner hemsida mar24

Coronarestriktioner match barn/ungdom

Publicerad 2020-09-15 21:09

Folkhälsomyndighetens allmänna råd för idrotten

1. När det är möjligt - håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

2. Begränsa antalet åskådare, undvik att trängsel uppstår.

Generella råd från Folkhälsomyndigheten

Den som är sjuk, även med mycket milda symtom, ska inte delta, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

Deltagare uppmanas att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.

Dela inte vattenflaskor, munskydd eller liknande som kan överföra saliv.

Bestämmelser gällande nationella tävlingsmatcher i handboll

Dessa bestämmelser gäller tillsvidare, men kan komma att tas bort eller justeras med kort varsel utifrån ändrad lagstiftning eller ansvariga myndigheters förändrade riktlinjer.

Nationella tävlingsmatcher som arrangeras av distriktsförbund (SDF) eller Svenska Handbollförbundet (SHF).

Som barn- och ungdom räknas alla matcher som spelas i U19-serier eller yngre, dock med undantag för Gjensidige USM handboll, Sverigecupen och Gymnasie-SM, som hanteras i separata bestämmelsedokument.

Framresa

Deltagare som uppvisar symptom ska meddela lagansvarig detta och sedan stanna hemma och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

För domare och funktionärer/delegat gäller att om de uppvisar symptom enligt självskattning så ska de stanna hemma och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ersättare till matchen ska hanteras enligt den rutin som administrerande förbund har fastställt.

I möjligaste mån ska deltagare resa till match utan kontakt med allmänheten. Detta är extra viktigt om resan sträcker sig mellan två sjukvårdsområden.

Resa till match får ske med valfritt färdmedel, men rekommendationen är att resa utan kontakt med allmänheten ska väljas när det är praktiskt möjligt.

Ankomst

När deltagare i match anländer till anläggning ska inpassering ske på ett sådant sätt att kontakten med allmänheten begränsas. Iaktta särskild försiktighet och social distansering gentemot anläggningspersonal.

Om särskild spelaringång finns ska lagen använda denna vid inpassering.

Om matcharrangemanget är öppet för publik och deltagare i match går in i anläggningen genom samma entré som publik måste arrangören säkerställa att deltagares inpassering kan göras på ett sådant sätt att deltagare inte kommer i kontakt med publik.

Arrangör av match ska säkerställa att alla deltagare kan desinficera händerna i anslutning till inpassering i anläggningen.

Barn- och ungdom
För de två lagen, domarna och funktionärerna/delegaten gäller att inpassering inte får ske samtidigt. De inblandade parterna ska ta ansvar för att så sker. Inpassering ska ske med en sådan tidsförskjutning att lämplig social distansering kan upprätthållas.

Om inpassering kan ske i separata entréer är samtidig är inpassering tillåten

Förberedelser

Arrangör av match ska säkerställa att alla deltagare kan tvätta eller desinficera händerna i anslutning till matchförberedelserna.

I de fall då omklädningsrum används ska arrangör säkerställa att alla deltagare kan desinficera händerna både när de går in i och ut ur omklädningsrummet. Om omklädningsrum används ska arrangör även säkerställa att anläggningens ägare städar dessa på ett sätt som är säkert utifrån myndigheternas riktlinjer med anledning av coronaviruset.

Barn- och ungdom
Deltagare ska byta om till matchkläder före avresa till anläggningen. Omklädningsrum ska i möjligaste mån inte användas.

Om det råder brist på omklädningsrum ska gästande lag prioriteras före lag från arrangerande förening.

Match

Deltagande lag, två domare, två funktionärer och i förekommande fall delegat får befinna sig i anläggningen under matchen. Deltagande lag definieras som de spelare och ledare som är inskrivna i matchprotokollet. Utöver de inskrivna spelarna och ledarna får även varje lag medföra ett antal personer som tillhör lagorganisationen (se längre ned för vad som gäller barn och ungdom

Barn- och ungdom
Utöver de i matchprotokollet inskrivna deltagarna äger varje lag rätt att anmäla ytterligare fem personer som ingår i lagets matchorganisation. Vid ankomst till anläggningen ska lagansvarig meddela arrangören vilka dessa personer är och vilka roller de har. Det kan exempelvis handla om föräldrar som skjutsar. En person utan tydlig roll kring laget äger inte rätt att komma in i anläggningen som representant för deltagande lag.

Arrangör är ansvarig för matchens genomförande och har rätt att neka personer att komma in i anläggningen om den anser att det är tveksamt utifrån dessa bestämmelser och de rådande riktlinjerna från ansvariga myndigheter.

De upp till fem personer som tillhör lagets organisation får befinna sig på läktaren under matchen. Om matcharrangemanget är öppet för publik så ska dessa upp till fem personer räknas som en del av publiken och i så fall ha förtur till plats bland de åskådare som tillåts.

Särskilda riktlinjer för barn- och ungdomsspel som görs i sammandragsform
I många serier, framför allt i barnklasserna, spelas matcher i sammandragsform. Detta innebär att tre eller flera lag träffas i en anläggning och spelar matcher mot varandra. Spelformen är bra för barns och ungdomars idrottande och är något Svenska Handbollförbundet rekommenderar ska fortsätta. För att spelformen ska kunna användas krävs dock att viss hänsyn tas.

Generellt rekommenderas att lag som deltar i sammandragsspel lämnar anläggningen mellan matcherna.
I anläggning där det finns sidolokaler kan detta innebära att lagen lämnar den del där spelytan finns, men i anläggning där sidolokaler saknas innebär det att gå ut ur anläggningen. Omklädningsrum räknas inte som sidolokal, men om ett omklädningsrum endast nyttjas av ett lag kan det användas som uppehållsrum mellan matcher.

Att lämna anläggningen ska uppmuntras, men kan inte krävas. Därför behöver förutsättningar för att deltagare ska kunna stanna i anläggningen skapas.

Det förbund som administrerar serien som spelas i sammandragsform ska säkerställa att sammandragen schemaläggs i anläggningar som har läktare, och helst med en läktare som är separerad från spelytan. Endast i undantagsfall får anläggningar utan läktare användas.

Läktaren ska delas upp med tydliga avgränsningar och varje deltagande lag ska tilldelas en del av läktaren där laget får vistas när laget inte har match. Mellan lagens områden ska det vara minst två meters mellanrum. Om arrangör avser tillåta publik i enlighet med ordningslagen samt de riktlinjer som ställs upp i detta dokument måste de delar av läktaren som viks åt lagen räknas bort från den totala läktarkapaciteten. Arrangören måste också göra en tydlig avgränsning mellan lagens platser och publiken. Det ska vara en tom läktarrad alternativt två meters mellanrum i sidled.

Arrangör ska skapa goda möjligheter för de olika lagen att förflytta sig mellan spelytan och sin plats på läktaren utan att behöva komma i kontakt med andra lag eller andra personer i anläggningen. Hela ansvaret för detta kan dock inte läggas på arrangören; alla deltagare måste bidra för att göra detta möjligt.

Det totala antalet personer som befinner sig på spelytan vid varje enskilt tillfälle bör inte vara fler än 50 personer. Administratören av serien bör i sin planering av sammandragsspelet försöka skapa förutsättningar för att detta kan efterlevas.

Vid minihandbollsspel där en spelyta normalt har tre minihandbollsplaner kan det vara lämpligt att endast använda två planer. Det är även rekommenderat att den som är ansvarig för planeringen av minihandbollsspel (förbund eller förening) gör det på ett sådant att inte alla lag befinner sig i anläggningen under hela sammandragets längd; en planering där lag växlar in under olika perioder är en bättre lösning.

Varje deltagande lag har rätt att i sin lagorganisation räkna in fem personer utöver deltagande spelare och ledare. Arrangören äger dock rätt att begränsa antalet medföljande extra personer om den bedömer det som svårt att upprätthålla social distansering på ett rimligt sätt. Arrangören ska i samråd med administrerande förbund fatta ett sådant beslut i förväg och kommunicera det till deltagande lag.

Om administratören av serien blir tvungen att nyttja en anläggning utan läktare måste antalet deltagande lag och spelschemat anpassas så att deltagarna kan upprätthålla social distansering när de inte spelar match. Hur denna anpassning ska ske är upp till administratör att göra i samråd med arrangör och måste göras utifrån anläggningens specifika förutsättningar.

Publik

Tillsvidare gäller att alla tävlingsmatcher som arrangeras av distriktsförbund eller Svenska Handbollförbundet kan spelas med publik. Det maximala antalet åskådare i publiken är 50 personer. Deltagande lag, domare, funktionärer/delegat, anläggningspersonal och volontärer räknas inte som publik (läs mer om hur dessa roller definieras under rubriken Match i detta dokument).

Svenska Handbollförbundet bevakar utvecklingen och när nya rekommendationer från ansvariga myndigheter presenteras och/eller riksdagen fattar nya beslut kommer Svenska Handbollförbundet att revidera förutsättningarna för publik.

Tillstånd att släppa in publik gäller under förutsättning att ordningslagen följs.

Barn- och ungdom
Omklädningsrum ska i möjligaste mån inte användas. Om deltagarna har möjlighet ska dusch efter match göras vid hemkomst.

Om deltagare duschar i omklädningsrummets duschrum och det finns flera duschar på rad bör deltagarna anpassa antalet som duschar samtidigt så att endast varannan dusch nyttjas.

Om flera omklädningsrum delar duschrum får endast deltagare från ett lag duscha samtidigt. Arrangören bör i möjligaste mån säkerställa att omklädningsrum med gemensamt duschrum endast nyttjas av ett lag i taget.

Avresa

Barn- och ungdom
För de två lagen, domarna och funktionärerna/delegaten gäller att utpassering inte får ske samtidigt. De inblandade parterna ska ta ansvar för att så sker. Utpassering ska ske med en sådan tidsförskjutning att lämplig social distansering kan upprätthållas.

Om utpassering kan ske i separata entréer är samtidig utpassering tillåten.

Hemresa

I möjligaste mån ska deltagande lag resa från matchen utan kontakt med allmänheten. Detta är extra viktigt om resan sträcker sig mellan två sjukvårdsområden.

Resa från matchen får ske med valfritt färdmedel, men rekommendationen är att resa utan kontakt med allmänheten ska väljas när det är praktiskt möjligt.

Har du:
• en kroppstemperatur som överstiger 37,5 grader?
• halsont?
• hosta?
• huvudvärk?
• illamående?
• diarré?
• muskelvärk (ej träningsvärk eller smärtor från tidigare

skada)?
• andra symtom? Om ja, beskriv symptomen för din ansvarige ledare som bedömer om du kan delta eller ej

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub