Neutral banner william sept

Handbollens samhällsnytta uppgår till 120 miljoner kronor

Publicerad 2020-05-19 10:18
Hbl logo
#viställerupp är Handbollsligans och SHE:s samhällsengagemang inom Hälsa, Integration och Inkludering. Totalt bedrivs 135 olika verksamheter och projekt för 42 000 barn och unga i de 26 klubbarna.

Idrottsekonomiskt centrum har nu granskat klubbarnas verksamheter och kommit fram till att det totala samhällsvärdet uppgår till 120 miljoner kronor per år. Detta värde inkluderar minskade sjukvårdskostnader och ökade hälsoförbättringar, samt effekter kring bättre social gemenskap, studier och arbetsmarknadsframgång.

  • Samhällsnyttan inom handbollen är således mycket stor inom sociala områden som bedrivs inom #viställerupp. Till detta kommer dessutom övriga samhällsnyttiga effekter som till exempel skatteinkomster och turismekonomiska effekter, säger Björn Anders Larsson, ekonom och samhällsanalytiker vid Idrottsekonomiskt centrum.

Varje klubb bedriver egna verksamheter och projekt utifrån de utmaningar och möjligheter man har på sin lokala marknad. Det kan vara skolaktiviteter för att sätta fler barn i rörelse, integrationsprojekt för nyanlända, aktiviteter för barn med funktionsvariationer och mycket, mycket mera. Tillsammans manifesterar klubbarna detta under parollen #viställerupp.

  • Klubbarna gör fantastiska samhällsinsatser. Att nu få ett värde på alla dessa verksamheter och projekt blir en viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av #viställerupp, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.

Aldrig tidigare har samtliga lag i både dam- och herrligan i någon idrott slutit upp under en gemensam samhällsmanifestation i denna omfattning. Det gör #viställerupp till en världsunik satsning.

Klubbspecifik analys av samhällsekonomiska effekter inom #viställerupp under ett verksamhetsår HK Varberg

Totalt värdeskapande under verksamhetsåret och som därefter ger successiva effekter för:

Hälsa 691 000 kr

Integration 479 000 kr

Inkludering 448 000 kr

Totalt resultat för värdeskapandet: 1 618 000 kr

För vidare frågor:

Peter Ideböhn Peter Gentzel Björn Anders Larsson
Ordförande VD Ekonom och samhällsanalytiker
HK Varberg Svensk Elithandboll Idrottsekonomiskt centrum
peter@hkvarberg.se peter.gentzel@elithandboll.se bjorn-anders.larsson@nordeg.se
072-717 24 24 073-346 54 68 076-248 30 56


Md csr vsu hk varberg myclub
Md socialamedier
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub